8 mrt 2012

Gehaktbrood met krokante broodkorst

Deze gehaktbrood is echt erg lekker. Even wat anders dan een gewone gehaktbal.
Ook koud is hij goed te eten. Wij hebben de helft in de diepvries gedaan, voor een volgende keer.
Helaas heb ik geen foto, omdat mijn toestel even weigert.

4 eetl olijfolie
3 uien, fijngesnipperd
2 tenen knoflook, fijngeperst
8 sneetjes (oud) bruin brood, zonder korsten
1 bakje selderij (30 gram), fijngesneden
5 eetl ketchup
zout en peper
600 gram rundergehakt

cakevorm van 20 cm doorsnee

- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Verhit in een koekenpan de olie, en fruit de ui hierin 5 minuten, zonder te laten kleuren.
- Voeg dan de knoflook toe.
- Maal het brood grof in de keukenmachine. Kneed het gehakt in een kom met de helft van het brood, de helft van de uien, de selderij en 3 eetlepels ketchup. Voeg zout en peper naar smaak toe.
- Verdeel het gehakt in de vorm. Roer de resterende ketchup door de uien, voeg de rest van het brood toe en schep alles door elkaar. Verdeel het brood-uimengsel over het broodgehakt.
- Plaats de vorm in het midden van de oven en bak het gehaktbrood in ca. 30 minuten goudbruin en gaar.

Eet smakelijk!


6 mrt 2012

Bananen-rozijnenkoekjes

Voor ca. 30 stuks

25 gram sultanarozijnen (ongezwaveld)
125 ml sinaasappelsap of rum
225 gram zachte boter
140 gram (palm) suiker
1 eidooier, licht losgeklopt
280 gram bloem
zout
85 gram gedroogde bananen, fijngesneden/geknipt

- Strooi de rozijnen in een kom en schenk het sinaasappelsap of de rum erover. Dek de kom af en week de rozijnen 30 minuten. Giet ze af n bewaar het weekvocht.
- Verwarm de over voor op 190 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Roer de boter en de palmsuiker met een garde romig in een kom.
- Voeg de eidooier en 2 theelepels weekvocht toe.
- Zeef de bloem en een snufje zout boven de kom.
- Voeg de rozijnen en bananen toe en roer met een roerlepel tot alle ingrediënten goed gemengd zijn.
- Schep eetlepels deeg op voldoende afstand van elkaar op de bakplaat en druk de porties wat plat.
- Bak de koekjes 12-15 minuten. Laat ze 5-10 minuten afkoelen op de bakplaat.
- Schep ze daarna voorzichtig met een bakspaan op taartroosters en laat ze helemaal afkoelen.

Lekkere koekjes, ik heb de rozijnen in rum geweekt, en dat smaakte prima.





27 feb 2012

Kruidkoek

500 gram volkorenmeel (of speltmeel)
1 zakje (15 gram) speculaaskruiden
10 gram kaneelpoeder
250 gram appel (peren)stroop, zonder suiker
20 gram wijnsteenzuurbakpoeder
4 dl magere of halfvolle melk
100 gram palmsuiker

- Verwarm de oven voor op 150 graden.
- Meng het meel, de speculaaskruiden, de melk en de palmsuiker met een vork (of pollepel) door elkaar tot een glad beslag.
- Vul een ingevet cakeblik met het beslag en zet dit 1 uur en 15 minuten in de oven. Prik erin met een sateprikker, komt deze er droog uit dan is de kruidkoek gaar.
- Haal de kruidkoek uit de oven en dek het cakeblik af met aluminiumfolie en laat het afkoelen.
- Haal de kruidkoek pas daarna uit het cakeblik en laat het op een rooster helemaal afkoelen.

Het is een heerlijk recept, en nog goed voor de lijn ook, want er zit geen vet in en weinig suiker!!
Als je dat lekker vind kun je ook aan het beslag rozijnen en/of gemalen noten toevoegen.


Zalm met macaroni en prei

Een heerlijk en makkelijk recept.

3 stronken prei
2 zalmnoten (vers of diepvries)
potje creme fraiche of roomkaas naturel (200 gram)
pasta (of macaroni/ rijst) 250 gram

- Prei in ringen snijden en wassen.
- De pasta/ macaroni of rijst koken.
- Zalm met viskruiden insmeren.
- De zalm bakken/ rullen, of dan in stukjes hakken.
- Prei ringen meebakken.
- Creme fraiche of roomkaas erdoor roeren.
- Pasta er los bij opdienen.
- Naar smaak nog zout en peper toevoegen.

Wij eten er met 2 personen van en een kind.




15 feb 2012

Speltbrood (broodbakmachine)

Omdat ik een Prikkelbare Darm heb en had gelezen dat het kan zijn dat je niet tegen tarwe kunt ben ik op spekt overgegaan. Dus zelf een brood bakken en koekjes. Ik moet zeggen dat het brood veel smakelijker is dan tarwebrood.
Wel opletten geblazen, want als je het deeg maakt mag er maar 4 minuten gekneed worden. Het moet dan geheel gemengd zijn en dan rijzen. Dit omdat spelt nog een hele korrel is en bij langer kneden je brood niet goed rijst.
Nadat ik het met de hand en met deeghaken had geprobeerd ben ik toch in de broodmachine begonnen, maar wel aangepast. Ik zet hem op programma voor normaal brood (3 uur) en laat hem ongeveer 4 minuten kneden tot het goed gemengd is. Ik doe zelf daarbij de kanten waar het meel zit steeds met een spatel voorzichtig naar het midden duwen, anders is het niet naar 4 minuten goed door elkaar.
Dan als de machine even stopt omdat hij de andere kant op gaat draaien haal ik voorzichtig het bakblik eruit en laat de machine doordraaien. Onderwijl haal ik de deeghaak uit het blik en leg het deeg weer terug in het bakblik. Als de machine stopt met kneden en gaat rijzen zet ik het bakblik terug in de machine. En laat hem verder zijn werk doen.
Het gaat echt super goed en je krijgt een mooi, smakelijk speltbrood!!

Wat heb je nodig;

500 gram speltbloem of speltmeel (of 400 gram meel + 100 gram bloem )
325 ml  handwarm water (of 150 ml sinaasappelsap + 175 ml water )
7 gram droge gist
10 gram suiker
10 gram boter
7 gram zout

- Doe het volgens bovenstaand schema in de machine en zorg dat de gist niet gelijk in contact komt met het zout.
( Zie verder de beschrijving hierboven.)

Ik gebruik zoals je ziet een deel sinaasappelsap, omdat het brood beter gaat rijzen van de vitamine C die daarin zit. Je zou ook een vitamine C tablet kunnen verkruimelen en erbij doen en dan gewoon alleen water gebruiken.
Binnenkort ga ik weer een speltbrood bakken en dan een gedeelte speltvlokken toevoegen. Men zegt dat dan je brood minder snel uitdroogt, maar dat wil ik eerst zelf proberen. Daar horen jullie nog van.
Ik heb met speltvlokken geprobeerd, en dat maakt het brood wat smeuiger. Maar het kan ook goed zonder hoor!
Bij het gebruik van speltvlokken moet je 100 gram speltvlokken 10 minuten wellen in 100 ml water.
Dan 400 gram meel gebruiken en 100 ml water van de 325 ml water aftrekken, die je voor het brood nodig hebt. Verder kun je dan de vlokken gewoon toevoegen zoals je de andere ingredienten toevoegd.



28 jan 2012

Kruidige muffins met vruchten

200 gram bloem
80 gram tarwemeel (of ook bloem)
3 theel bakpoeder
1 eetl koekkruiden
1 snufje zout
120 gram (palm-) of witte basterdsuiker
175 gram gemengde gedroogde vruchten (abrikozen,pruimen,cranberry's,vijgen)
2 eieren
250 ml melk
6 eetl zonnebloemolie of 90 gr vloeibare boter

- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Vet een muffinvorm in of leg er papieren vormpjes in.
- Zeef de bloem, het bakpoeder, de koekkruiden en het zout boven een grote kom.
- Snijd, indien nodig, de gedroogde vruchten fijn.
- Meng de suiker en gedroogde vruchten erdoor.
- Klop de eieren licht los in een kom.
- Klop de melk en de olie erdoor.
- Maak een kuiltje in het midden van de droge ingrediënten en schenk het eimengsel erin.
- Roer voorzichtig tot het geheel net gemengd is; roer niet te lang.
- Schep het beslag in de muffinvorm.
- Bak de muffins ongeveer 20 minuten in de oven, tot ze gerezen zijn en goudbruin, en stevig aanvoelen.
- Laat de muffins 5 minuten afkoelen in de vorm.
- Serveer ze warm of neem ze uit de vorm en laat ze volledig afkoelen op een taartrooster.



Een olifant of een muffin??

27 jan 2012

Erwtensoep

Even lekker makkelijk gedaan en erwtensoep gekookt voor de zondag.

500 gram spliterwten
zak erwtensoepgroenten (400 á 500 gram)
rookworst (E-nummervrij), in stukjes gesneden
1 grote kruimige aardappel (in stukjes gesneden)

- Kook de spliterwten ongeveer twee uur in 2 liter water. Evt vlees toevoegen. Roer regelmatig door.
- Doe dan de groenten (aardappel) en de rookworst erbij, en evt andere dingen die je er nog in wilt hebben.
- Laat dat nog 30 minuten doorkoken.
- Voeg naar smaak nog zout en peper toe.
- Klaar is de soep, eet er lekker van. Het is nu nog winter!

De rookworst komt de winkel van onze kerk vandaan, die hebben ze bij slagerij van der Geer gekocht uit Veenendaal.




Kamillekoekjes

Dit recept kwam ik tegen en zag er lekker uit. Dus ging ik aan de slag.

Voor ca. 30 stuks

225 gr zachte boter                                                  
180 gr (palm-) of bruine basterd, suiker
3-4 zakjes kamillethee
1 eidooier, licht losgeklopt
1 thl vanillearoma
200 gr bloem
80 gr tarwemeel (of ook bloem)
zout

- Roer de boter en 140 gram suiker met een garde romig in een kom.
- Haal de thee uit de zakjes en roer hem door het boter-suikermengsel.
- Voeg de eidooier en het vanillearoma toe.
- Zeef de bloem en een snufje zout boven de kom.
- Roer met een (houten) lepel tot alle ingrediënten goed gemengd zijn.

- Rol een dikke staaf van het deeg.
- Strooi de resterende suiker op een plat bord en rol de deegstaaf erdoor.
- Wikkel het deeg in plasticfolie en laat 30-60min rusten in de koelkast.
- Verwarm de over voor op 190 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

- Verwijder de folie, snijd het deeg met een scherp kartelmes in plakjes van 5 mm dik.
- Leg ze op voldoende afstand van elkaar op de bakplaat.
- Bak de koekjes ongeveer 10 minuten in de oven, tot ze goudgeel zijn.
- Laat ze 5-10 minuten afkoelen op de bakplaat.
- Schep ze daarna voorzichtig met een bakspaan op een taartrooster en laat ze volledig afkoelen.




Eet smakelijk!

19 jan 2012

Cake met gedroogde vruchten

Omdat ik vaak minder suiker gebruik en toch wel een wat zoete smaak wil, voeg ik gedroogde vruchten toe aan het cake-beslag. Het smaakt dan toch lekker en is gezonder.
Ik heb de cake in een bloemvorm gebakken, dat geeft net weer een ander tintje eraan.

50 gram palmsuiker
3 eieren
200 gram margarine of roomboter
100 gram tarwemeel
100 gram bloem
1 eetlepel wijnsteenzuurbakpoeder (kun je evt weglaten)
125 gram  gedroogde ongezwavelde dadels/ pruimen/ abrikozen

- Knip of snij de gedroogde vruchten in kleine stukjes.
- Mix de boter zacht, en voeg de suiker toe. Mix goed door elkaar.
- Voeg de eieren één voor één toe en blijf mixen tot een schuimig geheel, zeker 5 minuten lang.
- Doe de meel, bloem en bakpoeder in en kom. Zeef het voor een luchtiger geheel.
- Spatel of schep de gezeefde meel voorzichtig door het eiermengsel.
- Spatel voorzichtig de gedroogde vruchten erdoor.
- Doe het beslag in een ingevette cakevorm.
- Bak de cake op 160 graden in 60 minuten gaar.
- Prik om te controleren of de cake gaar is, met een sateprikker in de cake. Komt hij er droog uit dan is de cake klaar.
- Laat de cake in de vorm afkoelen op een rooster, en haal hem dan pas uit de vorm.





Sate-saus zónder E-nummers

Eindelijk heb ik in de winkel satesaus gevonden zonder de E's !!
Gekocht bij de Jumbo. Het is een zakje poeder (500 gram) die je aan kunt maken met water.
Het merk: Kokki Djawa Boemboe (Indonesisch) en dan heb je daarvan twee soorten:
- Gado Gado speciaal
- Sate speciaal



Gado Gado Speciaal is ook van pinda's gemaakt, het bevat alleen geen uitjes en prei zoals bij de satesaus.




17 jan 2012

Aanvulling op de walnotencake



Ik heb het recept van de walnotencake (2011) gebruikt, maar de cacao vervangen door carobe-poeder.
Dit kun je kopen in een reformwinkel. Het wordt ook gebruikt bij kinderen met een allergie voor cacao.
Het is minder sterk van smaak, zoeter en minder machtig.

Het proberen waard!






Rakker en mijn weblog




Zelfs onze hond, Rakker, vind mijn weblog interresant.
Hij kijkt even of er ook recepten op staan voor hondenkoekjes zonder E-nummers!!

Helaas heb ik die nog niet uitgeprobeerd, maar ze zullen er vast nog weleens op komen, Rakker. Hou het maar in de gaten!





11 jan 2012

Rundvleesstoof, Indisch gekruid

Ik heb dit recept van iemand overgenomen, wat aangepast en uitgeprobeerd, en het smaakte goed.
Alleen omdat ik een prikkelbare darm heb, kreeg ik een dag later erge krampen, omdat er uien in het recept zitten en daar kan ik niet tegen.

400 gram runderstoofvlees (kleingesneden)
2 uien
1 eetl. olie
2 dikke tenen knoflook, gesnipperd                                                        
2 theel. komijn
1 theel. gemberpoeder
1 theel. kardemon
1 blikje tomatenpuree (70 gram)
150 ml yoghurt (kwark kan ook)
scheutje water
100 gram diepvriesdoperwten (of 1 rode paprika)
verse koriander

- Verwarm de olie en bak de uien en de knoflook.
- Voeg het vlees en de kruiden toe en bak het om en om, op hoog vuur.
Is het vlees dichtgeschroeid aan alle kanten, dan zet je het vuur lager.
- Doe de tomatenpuree in de pan samen met 1 eetlepel yoghurt. Roer het goed door het vlees, voeg beetje bij beetje de rest van de yoghurt toe. Zet het vuur laag en laat het zeker 3 uur, tot je merkt dat het vlees uit elkaar valt, op laag vuur pruttelen. Af en toe roeren.
- Als de saus te veel inkookt, voeg je af en toe een beetje water toe.
- Doe de laatste 10 minuten de doperwten (of de paprika) erbij. Doperwten gaan erin voor het kleureffect.
- Bestrooi het mengsel met zout en peper.
- Lekker met rijst.

Als je geen doperwten of paprika hebt kun je ze ook gerust weglaten.
Ik had nog een restje rode kool over en die erbij gegeten.

Tip: Je kunt er ook nog roergebakken chinese kool bij doen.






2 jan 2012

Dekselvlaai met appel

In Limburg is een vlaai feitelijk een bodem van gistdeeg met daarop een laag fruit en verder niks. Gebakken met de oogst aan kersen, pruimen, appels en peren uit de fruitweides.
Je kunt de appel dus vervangen door ander fruit.
Omdat ik een hekel heb aan het kneden van gistdeeg, heb ik het deeg in de broodmachine laten kneden en rijzen, wat prima gaat.


                                                                                  
150 gram rozijnen                                                                                                                                                                      
7 gram gedroogde gist                                                                                     
30 gram suiker                                                                  
snufje zout                                                                                                                                                 
50 gram boter
400 gram bloem
1 ei
2 dl melk
750 gram appels                                                                     

- Was de rozijnen en laat ze wellen in water, daarna laten uitlekken in een zeef.
- Roer de gist, de suiker, zout en boter door de bloem.
- Vervolgens de ei en de melk toevoegen.
- Kneed het deeg en laat afgedekt met een doek het een uur rijzen op een warme plek.
- Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snijd ze in partjes en zet ze op met een bodempje water en wat suiker. Laat ze pruttelen totdat ze wat zachter zijn; laten uitlekken in een zeef en vermengen met de rozijnen.
- Rol tweederde van het deeg uit tot een ronde lap en bekleed er een ingevette vlaaivorm mee.
- Het over de rand hangende deeg eraf knippen of met de deegroller eraf rollen.
- Prik de deegbodem in met een vork.
- Voor het deksel de rest van het deeg dun uitrollen tot een ronde lap, groter dan de vorm.
- Strooi paneermeel of verkruimelde beschuiten op de bodem, hierover gaat het appel-sultanarozijnen.
- Maak de deegrand van de vlaai nat. Leg het deksel erop, druk de rand vast en rol het overhangende deeg er weer af of knip het eraf.
- Strijk een losgeklopt ei over het deksel, plus wat suiker.
- Knip jet deksel met een schaar hier en daar in, zodat hitte en stoom kan ontsnappen.
- Nog even laten narijzenen dan ongeveer een half uur in de voorverwarmde oven op 220 graden, bakken.

Maak van de overgebleven vlaaideeg bolletjes, bestrooi die met suiker en kaneel en bak ze een kwartier in de nog hete oven: suikerbolletjes.






Gevulde boterkoek met abrikozen

Deze boterkoek is weer eens wat anders dan een gewone boterkoek. En bovendien nog gezonder ook!
Ik heb de hoeveelheid suiker zelf verminderd naar 75 gram, dat was nog zoet genoeg.

175 gram (palm)suiker
250 gram bloem
100 gram gewelde abrikozen
225 gram koude boter
1 eetlepel water
1 eetlepel melk
evt wat amandelschaafsel


- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Meng de bloem en suiker.
- Snijd de boter in stukjes. Doe de boter op het mengsel van suiker en bloem en kneed dit met een koele hand tot een stevig mengsel.
- Snijd of knip de abrikozen fijn en doe er evt wat amandelschaafsel bij en een eetl water.
- Vet de boterkoekvorm in met boter.
- Bedek de bodem met de helft van het deegmengsel.
- Doe dan het abrikozenmengsel erop en daarna de rest van het deegmengsel eroverheen.
- Druk de randen stevig aan.
- Bestrijk de bovenkant met melk en teken daarna met een mes een ruitpatroon op de bovenkant.
- Bak vervolgens de boterkoek in ongeveer 15-20 minuten goudbruin en gaar.
- Neem de boterkoek uit de oven. Laat deze afkoelen en snijd deze voor het opdienen in puntjes.

Eet smakelijk!






                                           


29 dec 2011

Nieuwjaar wens






                   Ik wens een ieder een goede jaarwisseling en een gezond 2012 !!


                               De hartelijke groeten van Frieda van Vulpen-Koetsier

Palmsuiker niet meer te koop

Vanmorgen ging ik naar de Jumbo om palmsuiker te kopen, omdat hij op is en ik weer wilde gaan bakken.
Helaas was hij er niet, ook niet bij een andere Jumbo.
Ik heb navraag gedaan bij de consumentenservice van de Jumbo. En kreeg als antwoordt, dat hij tijdelijk niet leverbaar is. Ze proberen het nu via een andere leverancier te krijgen, maar wanneer het weer leverbaar is kunnen ze nog niet zeggen.
Zodra ik meer weer zet ik het op deze site.
Ik heb verschillende Jumbo supermarkten langs geweest en nog een aantal zakjes palmsuiker weten te bemachtigen. Ik hoop dat het voldoende is tot het weer in de winkel ligt.

Iemand gaf de tip dat palmsuiker nog wel te koop is in een Toko. Je kunt het dan ook in blokken kopen en er zelf de hoeveelheid afhalen die je nodig hebt.

Ik heb via mijn moeder uit Nunspeet nog 15 zakjes gekregen van Jumbo's in die omgeving. Voorlopig kan ik dus weer vooruit.


19 dec 2011

Walnotencake

Vanmiddag had ik nog even tijd om een cake te bakken. En wel een walnotencake met cacao.
Ik probeer zo min mogelijk (palm)suiker te gebruiken, en toch een lekkere smaak te behouden.
Ook heb ik een deel van de bloem vervangen door tarwemeel, om hem wat voedzamer te maken.
Ik gebruik roomboter, maar je kunt dit ook vervangen door reformmargarine.
Er is geen rijsmiddel aan toegevoegd. Als je het eimengsel minimaal 5 min. met de mixer klopt, dan wordt hij luchtig en rijst goed.
In plaats van walnoten kun je ook hazelnoten of een notenmengsel gebruiken.
Hierbij het recept:

125 gram boter/reformmargarine                                           
70 gram palmsuiker                                                            
2 eieren
80 gram bloem
50 gram tarwemeel
3 kleine eetlepels cacao (Blooker)
80 gram walnoten

- Verwarm de oven voor op 150 graden.
- Vet een  kleine cakevorm in.
- Zorg dat de eieren en boter op kamertemperatuur zijn.
- Maak de walnoten fijn in een keukenmachine of met een grove rasp.
- Mix de boter zacht en romig.
- Voeg de suiker toe en mix het schuimig.
- Roer er één voor één de eieren door, mix daarna min.5 minuten tot het een luchtig geheel wordt.
- Zeef de bloem, en roer daar de cacao en walnoten door.
- Schep dit voorzichtig in kleine hoeveelheden door het eiermengsel.
- Doe het geheel in de cakevorm en daarna in de oven.
- Prik er na 45 min. voorzichtig in met een sateprikker. Komt deze er droog uit, dan is de cake gaar.
- Haal hem dan uit de oven en laat hem afkoelen op een rooster.

Eet smakelijk!




                                                           


15 dec 2011

Zandkoekjes

Vandaag was het zo koud en regenachtig buiten, dat ik met onze zoon uit school, even koekjes heb gebakken.
Bij de Hema had ik een keer 75 uitsteekvormpjes gekocht en die kwamen nu goed van pas.

100 gr bloem
75 gr margarine (of roomboter)
40 gr palmsuiker
1 gr zout
( evt 1 theelepel vanillesuiker)

- Vet het bakblik in.
- Doe de bloem, de margarine, de palmsuiker, het zout en evt de vanillesuiker in een kom.
- Snijd de magarine in kleine stukjes.
- Kneed alles vlug tot een samenhangende bal.
- Strooi een dun laagje bloem op de tafel/aanrecht.
- Doe wat bloem aan de deegrol.
- Rol het deeg losjes uit tot een lap van 1/2 cm dik.
- Maak het deeg steeds los van de tafel.
- Steek met de uitsteekvormpjes koekjes uit de lap.
- Doe wat bloem aan het pannekoeksmes en leg hiermee de koekjes op het bakblik.
- Maak van de restjes opnieuw een bal.
- Rol het deeg weer losjes uit en steek er koekjes van.
- Bestrijk de koekjes evt met een losgeklopt ei.
- Je kunt er wat suiker gemengd met kaneel over strooien met een theelepel.
- Zet het bakblik in het midden van een voorverwarmde oven (op 160 graden) en bak de koekjes lichtbruin.
- Na 10-15 minuten zijn ze klaar. Laat ze afkoelen.




13 dec 2011

Advocado-salade

Vandaag maar eens een salade voor op brood gemaakt van een advocado. Omdat er maar weinig vleeswaren zijn die je nog kunt eten, is een salade een lekkere afwisseling. En hij is makkelijk zelf te maken en gezond. 


1 grote advocado
1 ei
1 ui
1,5 theelepel citroensap
2 eetlepels mayonaise/ of kwark
paar druppels tabasco ( te koop in supermarkt)
iets paprikapoeder
beetje zout en peper


- Kook het ei hard, en laat hem afkoelen.
- Schep met een lepel het vruchtvlees uit de   advocado.
- Prak het vruchtvlees en het ei met een vork fijn.
- Snipper de ui en voeg bij het vruchtvlees.
- Voeg de mayonaise en kruiden toe (behalve zout en peper).
- Meng alles even goed door elkaar en voe als laatste het zout en de peper toe.
- Proef even of het goed gekruid is,voeg anders naar smaak nog extra kruiden toe.
- Schep alles in een goed afsluitbaar bakje en laat het een paar uur in de koelkast staan.