19 dec 2011

Walnotencake

Vanmiddag had ik nog even tijd om een cake te bakken. En wel een walnotencake met cacao.
Ik probeer zo min mogelijk (palm)suiker te gebruiken, en toch een lekkere smaak te behouden.
Ook heb ik een deel van de bloem vervangen door tarwemeel, om hem wat voedzamer te maken.
Ik gebruik roomboter, maar je kunt dit ook vervangen door reformmargarine.
Er is geen rijsmiddel aan toegevoegd. Als je het eimengsel minimaal 5 min. met de mixer klopt, dan wordt hij luchtig en rijst goed.
In plaats van walnoten kun je ook hazelnoten of een notenmengsel gebruiken.
Hierbij het recept:

125 gram boter/reformmargarine                                           
70 gram palmsuiker                                                            
2 eieren
80 gram bloem
50 gram tarwemeel
3 kleine eetlepels cacao (Blooker)
80 gram walnoten

- Verwarm de oven voor op 150 graden.
- Vet een  kleine cakevorm in.
- Zorg dat de eieren en boter op kamertemperatuur zijn.
- Maak de walnoten fijn in een keukenmachine of met een grove rasp.
- Mix de boter zacht en romig.
- Voeg de suiker toe en mix het schuimig.
- Roer er één voor één de eieren door, mix daarna min.5 minuten tot het een luchtig geheel wordt.
- Zeef de bloem, en roer daar de cacao en walnoten door.
- Schep dit voorzichtig in kleine hoeveelheden door het eiermengsel.
- Doe het geheel in de cakevorm en daarna in de oven.
- Prik er na 45 min. voorzichtig in met een sateprikker. Komt deze er droog uit, dan is de cake gaar.
- Haal hem dan uit de oven en laat hem afkoelen op een rooster.

Eet smakelijk!




                                                           


Geen opmerkingen:

Een reactie posten