Ik gebruik onze soep altijd volkoren spaghetti of macaroni in plaats van vermicelli.
Dit omdat wij alleen volkoren pasta gebruiken en vermicelli altijd wit meel bevat.
Als je de soep een dag van te voren maakt is hij nog lekkerder. De smaak is dan goed doorgetrokken.
1,5 liter water
3 tomaten
3 à 4 uien
40 gram volkoren spaghetti of macaroni
1 pakje gezeefde tomaten
3 afgestreken eetlepels Bio groentebouillon, Vetara
250 gram rundergehakt
- Zet het water op, en wacht tot deze kookt.
- De tomaten en uien in kleine stukjes snijden.
- Doe de bouillonpoeder in het water, en roer het goed door.
- Nu het pakje gezeefde tomaten erdoor roeren.
- De tomatenstukjes en uien ook in de pan doen.
- Laat dit een zeker een half uur koken en indikken.
- Maak nu de soepballetjes, kruid het gehakt en draai en balletjes van.
- Na 1/2 uur de soepballetjes in de pan erbij doen.
- De spaghetti in kleine stukjes breken en in de pan doen.
Gebruik je macaroni, dan kun je die er gewoon bij doen.
- Roer het geheel goed door.
- Laat het zeker nog een 15 minuten zachtjes koken.
- En....... klaar is de soep.
Wat worden er veel schadelijke E-nummers in ons eten verwerkt. Vandaar dat ik ben gaan uitzoeken of je ook zelf aan de slag kunt met koken en bakken zonder die rode E-nummers, en met natuurlijke ingredienten. Omdat ik er zo enthousiast over ben deel ik dit graag met anderen.
10 apr 2012
Eiersalade
3 hardgekookte, afgekoelde eieren
1/2 ui
3 augurken
1 eetlepel verse bieslook
mayonaise, naar smaak
zout, peper, snufje kerriepoeder
- Snijd de ui en augurk heel fijn.
- Snijd de eieren in kleine blokjes.
- Snipper de bieslook.
- Meng alles en maak het aan het de mayonaise.
- Breng het op smaak met zout, peper en kerriepoeder.
Eet smakelijk!
1/2 ui
3 augurken
1 eetlepel verse bieslook
mayonaise, naar smaak
zout, peper, snufje kerriepoeder
- Snijd de ui en augurk heel fijn.
- Snijd de eieren in kleine blokjes.
- Snipper de bieslook.
- Meng alles en maak het aan het de mayonaise.
- Breng het op smaak met zout, peper en kerriepoeder.
Eet smakelijk!
Tonijnsalade
Met de paasdagen heb ik salade's gemaakt voor op de broodjes. Lekker gezond en je kunt er het op je eigen manier klaarmaken.
1 blikje tonijn op olie
1 tomaat
1/2 appel
1/2 ui
2 eetlepels mayonaise
1 eetlepel tomatenketchup
- Snijd de tomaat (zonder pitjes), appel en ui in hele kleine stukjes.
- Laat de tonijn uitlekken.
- Meng de mayonaise en ketchup en roer het door het tonijnmengsel.
- Voeg naar smaak peper en zout toe.
1 blikje tonijn op olie
1 tomaat
1/2 appel
1/2 ui
2 eetlepels mayonaise
1 eetlepel tomatenketchup
- Snijd de tomaat (zonder pitjes), appel en ui in hele kleine stukjes.
- Laat de tonijn uitlekken.
- Meng de mayonaise en ketchup en roer het door het tonijnmengsel.
- Voeg naar smaak peper en zout toe.
4 apr 2012
Cashewbrood
Even een broodje gebakken in de broodmachine. Lekker wat anders voor de paasdagen.
6 gram droge gist
320 gram tarwemeel
80 gram roggemeel
10 gram suiker
8 gram zout
15 gram boter
80 gram gehakte, ongezouten cashewnoten
240 ml water
- Weeg alle ingrediënten nauwkeurig af en doe het in de volgorde van hierboven in de broodmachine.
- De cashewnoten doe je er nog niet bij, die mogen erbij als de machine "piept", anders kunnen ze krassen in je blik maken.
- Zet de machine op "normaal", dat is bij mij ongeveer 3.00 uur.
- Wat ik altijd doe is, nadat de machine gekneed heeft, de deeghaak eruit halen voordat hij begint met rijzen.
Je hoeft dan later als het broodje klaar is niet te rommelen aan je brood, en er komt geen gat in je brood.
Laat je broodje afkoelen op een rooster, maar wikkel hem eerst in een vochtige theedoek. Dan voorkom je dat hij uitdroogt. Pas aansnijden als hij volledig is afgekoeld. Evt kun je hem in plakken in de diepvries bewaren.
Eet smakelijk!!
6 gram droge gist
320 gram tarwemeel
80 gram roggemeel
10 gram suiker
8 gram zout
15 gram boter
80 gram gehakte, ongezouten cashewnoten
240 ml water
- Weeg alle ingrediënten nauwkeurig af en doe het in de volgorde van hierboven in de broodmachine.
- De cashewnoten doe je er nog niet bij, die mogen erbij als de machine "piept", anders kunnen ze krassen in je blik maken.
- Zet de machine op "normaal", dat is bij mij ongeveer 3.00 uur.
- Wat ik altijd doe is, nadat de machine gekneed heeft, de deeghaak eruit halen voordat hij begint met rijzen.
Je hoeft dan later als het broodje klaar is niet te rommelen aan je brood, en er komt geen gat in je brood.
Laat je broodje afkoelen op een rooster, maar wikkel hem eerst in een vochtige theedoek. Dan voorkom je dat hij uitdroogt. Pas aansnijden als hij volledig is afgekoeld. Evt kun je hem in plakken in de diepvries bewaren.
Eet smakelijk!!
Volkorenmuffins met sinaasappel
250 gram speltbloem (of tarwebloem)
25 gram tarwezemelen
10 gram wijnsteenzuurbakpoeder
75 gram palmsuiker (of rietsuiker)
snufje kaneel
1 eetl sinaasappelrasp (van biologische sinaasappel)
100 ml karnemelk
100 ml sinaasappelsap,vers geperst
1 ei, losgeklopt
75 gram gesmolten boter
muffinvorm en papierenvormpjes
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Zet een muffinvorm met papierenvormpjes klaar. (Ik heb alleen een siliconenvorm gebruikt.)
- Meng alle droge ingrediënten met elkaar in een kom.
- Meng de karnemelk met de sinaasappelsap, ei en boter en giet dit bij de droge ingrediënten.
- Roer met een vork door.
- Verdeel het beslag over de vormpjes en bak de muffins in het midden van de oven in 20 minuten goudbruin en gaar.
8 mrt 2012
Gehaktbrood met krokante broodkorst
Deze gehaktbrood is echt erg lekker. Even wat anders dan een gewone gehaktbal.
Ook koud is hij goed te eten. Wij hebben de helft in de diepvries gedaan, voor een volgende keer.
Helaas heb ik geen foto, omdat mijn toestel even weigert.
4 eetl olijfolie
3 uien, fijngesnipperd
2 tenen knoflook, fijngeperst
8 sneetjes (oud) bruin brood, zonder korsten
1 bakje selderij (30 gram), fijngesneden
5 eetl ketchup
zout en peper
600 gram rundergehakt
cakevorm van 20 cm doorsnee
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Verhit in een koekenpan de olie, en fruit de ui hierin 5 minuten, zonder te laten kleuren.
- Voeg dan de knoflook toe.
- Maal het brood grof in de keukenmachine. Kneed het gehakt in een kom met de helft van het brood, de helft van de uien, de selderij en 3 eetlepels ketchup. Voeg zout en peper naar smaak toe.
- Verdeel het gehakt in de vorm. Roer de resterende ketchup door de uien, voeg de rest van het brood toe en schep alles door elkaar. Verdeel het brood-uimengsel over het broodgehakt.
- Plaats de vorm in het midden van de oven en bak het gehaktbrood in ca. 30 minuten goudbruin en gaar.
Eet smakelijk!
Ook koud is hij goed te eten. Wij hebben de helft in de diepvries gedaan, voor een volgende keer.
Helaas heb ik geen foto, omdat mijn toestel even weigert.
4 eetl olijfolie
3 uien, fijngesnipperd
2 tenen knoflook, fijngeperst
8 sneetjes (oud) bruin brood, zonder korsten
1 bakje selderij (30 gram), fijngesneden
5 eetl ketchup
zout en peper
600 gram rundergehakt
cakevorm van 20 cm doorsnee
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Verhit in een koekenpan de olie, en fruit de ui hierin 5 minuten, zonder te laten kleuren.
- Voeg dan de knoflook toe.
- Maal het brood grof in de keukenmachine. Kneed het gehakt in een kom met de helft van het brood, de helft van de uien, de selderij en 3 eetlepels ketchup. Voeg zout en peper naar smaak toe.
- Verdeel het gehakt in de vorm. Roer de resterende ketchup door de uien, voeg de rest van het brood toe en schep alles door elkaar. Verdeel het brood-uimengsel over het broodgehakt.
- Plaats de vorm in het midden van de oven en bak het gehaktbrood in ca. 30 minuten goudbruin en gaar.
Eet smakelijk!
6 mrt 2012
Bananen-rozijnenkoekjes
Voor ca. 30 stuks
25 gram sultanarozijnen (ongezwaveld)
125 ml sinaasappelsap of rum
225 gram zachte boter
140 gram (palm) suiker
1 eidooier, licht losgeklopt
280 gram bloem
zout
- Strooi de rozijnen in een kom en schenk het sinaasappelsap of de rum erover. Dek de kom af en week de rozijnen 30 minuten. Giet ze af n bewaar het weekvocht.
- Verwarm de over voor op 190 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Roer de boter en de palmsuiker met een garde romig in een kom.
- Bak de koekjes 12-15 minuten. Laat ze 5-10 minuten afkoelen op de bakplaat.
Lekkere koekjes, ik heb de rozijnen in rum geweekt, en dat smaakte prima.
25 gram sultanarozijnen (ongezwaveld)
125 ml sinaasappelsap of rum
225 gram zachte boter
140 gram (palm) suiker
1 eidooier, licht losgeklopt
280 gram bloem
zout
85 gram gedroogde bananen, fijngesneden/geknipt
- Strooi de rozijnen in een kom en schenk het sinaasappelsap of de rum erover. Dek de kom af en week de rozijnen 30 minuten. Giet ze af n bewaar het weekvocht.
- Verwarm de over voor op 190 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Roer de boter en de palmsuiker met een garde romig in een kom.
- Voeg de eidooier en 2 theelepels weekvocht toe.
- Zeef de bloem en een snufje zout boven de kom.
- Voeg de rozijnen en bananen toe en roer met een roerlepel tot alle ingrediënten goed gemengd zijn.
- Schep eetlepels deeg op voldoende afstand van elkaar op de bakplaat en druk de porties wat plat.- Bak de koekjes 12-15 minuten. Laat ze 5-10 minuten afkoelen op de bakplaat.
- Schep ze daarna voorzichtig met een bakspaan op taartroosters en laat ze helemaal afkoelen.
Lekkere koekjes, ik heb de rozijnen in rum geweekt, en dat smaakte prima.

27 feb 2012
Kruidkoek
500 gram volkorenmeel (of speltmeel)
1 zakje (15 gram) speculaaskruiden
10 gram kaneelpoeder
250 gram appel (peren)stroop, zonder suiker
20 gram wijnsteenzuurbakpoeder
4 dl magere of halfvolle melk
100 gram palmsuiker
- Verwarm de oven voor op 150 graden.
- Meng het meel, de speculaaskruiden, de melk en de palmsuiker met een vork (of pollepel) door elkaar tot een glad beslag.
- Vul een ingevet cakeblik met het beslag en zet dit 1 uur en 15 minuten in de oven. Prik erin met een sateprikker, komt deze er droog uit dan is de kruidkoek gaar.
- Haal de kruidkoek uit de oven en dek het cakeblik af met aluminiumfolie en laat het afkoelen.
- Haal de kruidkoek pas daarna uit het cakeblik en laat het op een rooster helemaal afkoelen.
Het is een heerlijk recept, en nog goed voor de lijn ook, want er zit geen vet in en weinig suiker!!
Als je dat lekker vind kun je ook aan het beslag rozijnen en/of gemalen noten toevoegen.
1 zakje (15 gram) speculaaskruiden
10 gram kaneelpoeder
250 gram appel (peren)stroop, zonder suiker
20 gram wijnsteenzuurbakpoeder
4 dl magere of halfvolle melk
100 gram palmsuiker
- Verwarm de oven voor op 150 graden.
- Meng het meel, de speculaaskruiden, de melk en de palmsuiker met een vork (of pollepel) door elkaar tot een glad beslag.
- Vul een ingevet cakeblik met het beslag en zet dit 1 uur en 15 minuten in de oven. Prik erin met een sateprikker, komt deze er droog uit dan is de kruidkoek gaar.
- Haal de kruidkoek uit de oven en dek het cakeblik af met aluminiumfolie en laat het afkoelen.
- Haal de kruidkoek pas daarna uit het cakeblik en laat het op een rooster helemaal afkoelen.
Het is een heerlijk recept, en nog goed voor de lijn ook, want er zit geen vet in en weinig suiker!!
Als je dat lekker vind kun je ook aan het beslag rozijnen en/of gemalen noten toevoegen.
Zalm met macaroni en prei
3 stronken prei
2 zalmnoten (vers of diepvries)
potje creme fraiche of roomkaas naturel (200 gram)
pasta (of macaroni/ rijst) 250 gram
- Prei in ringen snijden en wassen.
- De pasta/ macaroni of rijst koken.
- Zalm met viskruiden insmeren.
- De zalm bakken/ rullen, of dan in stukjes hakken.
- Prei ringen meebakken.
- Creme fraiche of roomkaas erdoor roeren.
- Pasta er los bij opdienen.
- Naar smaak nog zout en peper toevoegen.
Wij eten er met 2 personen van en een kind.
15 feb 2012
Speltbrood (broodbakmachine)
Omdat ik een Prikkelbare Darm heb en had gelezen dat het kan zijn dat je niet tegen tarwe kunt ben ik op spekt overgegaan. Dus zelf een brood bakken en koekjes. Ik moet zeggen dat het brood veel smakelijker is dan tarwebrood.
Wel opletten geblazen, want als je het deeg maakt mag er maar 4 minuten gekneed worden. Het moet dan geheel gemengd zijn en dan rijzen. Dit omdat spelt nog een hele korrel is en bij langer kneden je brood niet goed rijst.
Nadat ik het met de hand en met deeghaken had geprobeerd ben ik toch in de broodmachine begonnen, maar wel aangepast. Ik zet hem op programma voor normaal brood (3 uur) en laat hem ongeveer 4 minuten kneden tot het goed gemengd is. Ik doe zelf daarbij de kanten waar het meel zit steeds met een spatel voorzichtig naar het midden duwen, anders is het niet naar 4 minuten goed door elkaar.
Dan als de machine even stopt omdat hij de andere kant op gaat draaien haal ik voorzichtig het bakblik eruit en laat de machine doordraaien. Onderwijl haal ik de deeghaak uit het blik en leg het deeg weer terug in het bakblik. Als de machine stopt met kneden en gaat rijzen zet ik het bakblik terug in de machine. En laat hem verder zijn werk doen.
Het gaat echt super goed en je krijgt een mooi, smakelijk speltbrood!!
Wat heb je nodig;
500 gram speltbloem of speltmeel (of 400 gram meel + 100 gram bloem )
325 ml handwarm water (of 150 ml sinaasappelsap + 175 ml water )
7 gram droge gist
10 gram suiker
10 gram boter
7 gram zout
- Doe het volgens bovenstaand schema in de machine en zorg dat de gist niet gelijk in contact komt met het zout.
( Zie verder de beschrijving hierboven.)
Ik gebruik zoals je ziet een deel sinaasappelsap, omdat het brood beter gaat rijzen van de vitamine C die daarin zit. Je zou ook een vitamine C tablet kunnen verkruimelen en erbij doen en dan gewoon alleen water gebruiken.
Binnenkort ga ik weer een speltbrood bakken en dan een gedeelte speltvlokken toevoegen. Men zegt dat dan je brood minder snel uitdroogt, maar dat wil ik eerst zelf proberen. Daar horen jullie nog van.
Ik heb met speltvlokken geprobeerd, en dat maakt het brood wat smeuiger. Maar het kan ook goed zonder hoor!
Bij het gebruik van speltvlokken moet je 100 gram speltvlokken 10 minuten wellen in 100 ml water.
Dan 400 gram meel gebruiken en 100 ml water van de 325 ml water aftrekken, die je voor het brood nodig hebt. Verder kun je dan de vlokken gewoon toevoegen zoals je de andere ingredienten toevoegd.
Wel opletten geblazen, want als je het deeg maakt mag er maar 4 minuten gekneed worden. Het moet dan geheel gemengd zijn en dan rijzen. Dit omdat spelt nog een hele korrel is en bij langer kneden je brood niet goed rijst.
Nadat ik het met de hand en met deeghaken had geprobeerd ben ik toch in de broodmachine begonnen, maar wel aangepast. Ik zet hem op programma voor normaal brood (3 uur) en laat hem ongeveer 4 minuten kneden tot het goed gemengd is. Ik doe zelf daarbij de kanten waar het meel zit steeds met een spatel voorzichtig naar het midden duwen, anders is het niet naar 4 minuten goed door elkaar.
Dan als de machine even stopt omdat hij de andere kant op gaat draaien haal ik voorzichtig het bakblik eruit en laat de machine doordraaien. Onderwijl haal ik de deeghaak uit het blik en leg het deeg weer terug in het bakblik. Als de machine stopt met kneden en gaat rijzen zet ik het bakblik terug in de machine. En laat hem verder zijn werk doen.
Het gaat echt super goed en je krijgt een mooi, smakelijk speltbrood!!
Wat heb je nodig;
500 gram speltbloem of speltmeel (of 400 gram meel + 100 gram bloem )
325 ml handwarm water (of 150 ml sinaasappelsap + 175 ml water )
7 gram droge gist
10 gram suiker
10 gram boter
7 gram zout
- Doe het volgens bovenstaand schema in de machine en zorg dat de gist niet gelijk in contact komt met het zout.
( Zie verder de beschrijving hierboven.)
Ik gebruik zoals je ziet een deel sinaasappelsap, omdat het brood beter gaat rijzen van de vitamine C die daarin zit. Je zou ook een vitamine C tablet kunnen verkruimelen en erbij doen en dan gewoon alleen water gebruiken.
Binnenkort ga ik weer een speltbrood bakken en dan een gedeelte speltvlokken toevoegen. Men zegt dat dan je brood minder snel uitdroogt, maar dat wil ik eerst zelf proberen. Daar horen jullie nog van.
Ik heb met speltvlokken geprobeerd, en dat maakt het brood wat smeuiger. Maar het kan ook goed zonder hoor!
Bij het gebruik van speltvlokken moet je 100 gram speltvlokken 10 minuten wellen in 100 ml water.
Dan 400 gram meel gebruiken en 100 ml water van de 325 ml water aftrekken, die je voor het brood nodig hebt. Verder kun je dan de vlokken gewoon toevoegen zoals je de andere ingredienten toevoegd.
28 jan 2012
Kruidige muffins met vruchten
200 gram bloem
80 gram tarwemeel (of ook bloem)
3 theel bakpoeder
1 eetl koekkruiden
1 snufje zout
120 gram (palm-) of witte basterdsuiker
175 gram gemengde gedroogde vruchten (abrikozen,pruimen,cranberry's,vijgen)
2 eieren
250 ml melk
6 eetl zonnebloemolie of 90 gr vloeibare boter
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Vet een muffinvorm in of leg er papieren vormpjes in.
- Klop de eieren licht los in een kom.
- Klop de melk en de olie erdoor.
- Schep het beslag in de muffinvorm.
- Bak de muffins ongeveer 20 minuten in de oven, tot ze gerezen zijn en goudbruin, en stevig aanvoelen.
- Laat de muffins 5 minuten afkoelen in de vorm.
- Serveer ze warm of neem ze uit de vorm en laat ze volledig afkoelen op een taartrooster.
80 gram tarwemeel (of ook bloem)
3 theel bakpoeder
1 eetl koekkruiden
1 snufje zout
120 gram (palm-) of witte basterdsuiker
175 gram gemengde gedroogde vruchten (abrikozen,pruimen,cranberry's,vijgen)
2 eieren
250 ml melk
6 eetl zonnebloemolie of 90 gr vloeibare boter
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Vet een muffinvorm in of leg er papieren vormpjes in.
- Zeef de bloem, het bakpoeder, de koekkruiden en het zout boven een grote kom.
- Snijd, indien nodig, de gedroogde vruchten fijn.
- Meng de suiker en gedroogde vruchten erdoor.- Klop de eieren licht los in een kom.
- Klop de melk en de olie erdoor.
- Maak een kuiltje in het midden van de droge ingrediënten en schenk het eimengsel erin.
- Roer voorzichtig tot het geheel net gemengd is; roer niet te lang.- Schep het beslag in de muffinvorm.
- Bak de muffins ongeveer 20 minuten in de oven, tot ze gerezen zijn en goudbruin, en stevig aanvoelen.
- Laat de muffins 5 minuten afkoelen in de vorm.
- Serveer ze warm of neem ze uit de vorm en laat ze volledig afkoelen op een taartrooster.
![]() |
Een olifant of een muffin?? |
27 jan 2012
Erwtensoep
Even lekker makkelijk gedaan en erwtensoep gekookt voor de zondag.
500 gram spliterwten
zak erwtensoepgroenten (400 á 500 gram)
rookworst (E-nummervrij), in stukjes gesneden
1 grote kruimige aardappel (in stukjes gesneden)
- Kook de spliterwten ongeveer twee uur in 2 liter water. Evt vlees toevoegen. Roer regelmatig door.
- Doe dan de groenten (aardappel) en de rookworst erbij, en evt andere dingen die je er nog in wilt hebben.
- Laat dat nog 30 minuten doorkoken.
- Voeg naar smaak nog zout en peper toe.
- Klaar is de soep, eet er lekker van. Het is nu nog winter!
De rookworst komt de winkel van onze kerk vandaan, die hebben ze bij slagerij van der Geer gekocht uit Veenendaal.
500 gram spliterwten
zak erwtensoepgroenten (400 á 500 gram)
rookworst (E-nummervrij), in stukjes gesneden
1 grote kruimige aardappel (in stukjes gesneden)
- Kook de spliterwten ongeveer twee uur in 2 liter water. Evt vlees toevoegen. Roer regelmatig door.
- Doe dan de groenten (aardappel) en de rookworst erbij, en evt andere dingen die je er nog in wilt hebben.
- Laat dat nog 30 minuten doorkoken.
- Voeg naar smaak nog zout en peper toe.
- Klaar is de soep, eet er lekker van. Het is nu nog winter!
De rookworst komt de winkel van onze kerk vandaan, die hebben ze bij slagerij van der Geer gekocht uit Veenendaal.
Kamillekoekjes
Dit recept kwam ik tegen en zag er lekker uit. Dus ging ik aan de slag.
Voor ca. 30 stuks
225 gr zachte boter
180 gr (palm-) of bruine basterd, suiker
3-4 zakjes kamillethee
1 eidooier, licht losgeklopt
1 thl vanillearoma
200 gr bloem
80 gr tarwemeel (of ook bloem)
zout
- Voeg de eidooier en het vanillearoma toe.
- Zeef de bloem en een snufje zout boven de kom.
- Roer met een (houten) lepel tot alle ingrediënten goed gemengd zijn.
- Rol een dikke staaf van het deeg.
- Strooi de resterende suiker op een plat bord en rol de deegstaaf erdoor.
- Wikkel het deeg in plasticfolie en laat 30-60min rusten in de koelkast.
- Verwarm de over voor op 190 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Verwijder de folie, snijd het deeg met een scherp kartelmes in plakjes van 5 mm dik.
- Leg ze op voldoende afstand van elkaar op de bakplaat.
- Bak de koekjes ongeveer 10 minuten in de oven, tot ze goudgeel zijn.
- Laat ze 5-10 minuten afkoelen op de bakplaat.
- Schep ze daarna voorzichtig met een bakspaan op een taartrooster en laat ze volledig afkoelen.
Eet smakelijk!
Voor ca. 30 stuks
180 gr (palm-) of bruine basterd, suiker
3-4 zakjes kamillethee
1 eidooier, licht losgeklopt
1 thl vanillearoma
200 gr bloem
80 gr tarwemeel (of ook bloem)
zout
- Roer de boter en 140 gram suiker met een garde romig in een kom.
- Haal de thee uit de zakjes en roer hem door het boter-suikermengsel.- Voeg de eidooier en het vanillearoma toe.
- Zeef de bloem en een snufje zout boven de kom.
- Roer met een (houten) lepel tot alle ingrediënten goed gemengd zijn.
- Rol een dikke staaf van het deeg.
- Strooi de resterende suiker op een plat bord en rol de deegstaaf erdoor.
- Wikkel het deeg in plasticfolie en laat 30-60min rusten in de koelkast.
- Verwarm de over voor op 190 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Verwijder de folie, snijd het deeg met een scherp kartelmes in plakjes van 5 mm dik.
- Leg ze op voldoende afstand van elkaar op de bakplaat.
- Bak de koekjes ongeveer 10 minuten in de oven, tot ze goudgeel zijn.
- Laat ze 5-10 minuten afkoelen op de bakplaat.
- Schep ze daarna voorzichtig met een bakspaan op een taartrooster en laat ze volledig afkoelen.
Eet smakelijk!
19 jan 2012
Cake met gedroogde vruchten
Omdat ik vaak minder suiker gebruik en toch wel een wat zoete smaak wil, voeg ik gedroogde vruchten toe aan het cake-beslag. Het smaakt dan toch lekker en is gezonder.
Ik heb de cake in een bloemvorm gebakken, dat geeft net weer een ander tintje eraan.
50 gram palmsuiker
3 eieren
200 gram margarine of roomboter
100 gram tarwemeel
100 gram bloem
1 eetlepel wijnsteenzuurbakpoeder (kun je evt weglaten)
125 gram gedroogde ongezwavelde dadels/ pruimen/ abrikozen
- Knip of snij de gedroogde vruchten in kleine stukjes.
- Mix de boter zacht, en voeg de suiker toe. Mix goed door elkaar.
- Voeg de eieren één voor één toe en blijf mixen tot een schuimig geheel, zeker 5 minuten lang.
- Doe de meel, bloem en bakpoeder in en kom. Zeef het voor een luchtiger geheel.
- Spatel of schep de gezeefde meel voorzichtig door het eiermengsel.
- Spatel voorzichtig de gedroogde vruchten erdoor.
- Doe het beslag in een ingevette cakevorm.
- Bak de cake op 160 graden in 60 minuten gaar.
- Prik om te controleren of de cake gaar is, met een sateprikker in de cake. Komt hij er droog uit dan is de cake klaar.
- Laat de cake in de vorm afkoelen op een rooster, en haal hem dan pas uit de vorm.
Ik heb de cake in een bloemvorm gebakken, dat geeft net weer een ander tintje eraan.
50 gram palmsuiker
3 eieren
200 gram margarine of roomboter
100 gram tarwemeel
100 gram bloem
1 eetlepel wijnsteenzuurbakpoeder (kun je evt weglaten)
125 gram gedroogde ongezwavelde dadels/ pruimen/ abrikozen
- Knip of snij de gedroogde vruchten in kleine stukjes.
- Mix de boter zacht, en voeg de suiker toe. Mix goed door elkaar.
- Voeg de eieren één voor één toe en blijf mixen tot een schuimig geheel, zeker 5 minuten lang.
- Doe de meel, bloem en bakpoeder in en kom. Zeef het voor een luchtiger geheel.
- Spatel of schep de gezeefde meel voorzichtig door het eiermengsel.
- Spatel voorzichtig de gedroogde vruchten erdoor.
- Doe het beslag in een ingevette cakevorm.
- Bak de cake op 160 graden in 60 minuten gaar.
- Prik om te controleren of de cake gaar is, met een sateprikker in de cake. Komt hij er droog uit dan is de cake klaar.
- Laat de cake in de vorm afkoelen op een rooster, en haal hem dan pas uit de vorm.
Sate-saus zónder E-nummers
Eindelijk heb ik in de winkel satesaus gevonden zonder de E's !!
Gekocht bij de Jumbo. Het is een zakje poeder (500 gram) die je aan kunt maken met water.
Het merk: Kokki Djawa Boemboe (Indonesisch) en dan heb je daarvan twee soorten:
- Gado Gado speciaal
- Sate speciaal
Gado Gado Speciaal is ook van pinda's gemaakt, het bevat alleen geen uitjes en prei zoals bij de satesaus.
Gekocht bij de Jumbo. Het is een zakje poeder (500 gram) die je aan kunt maken met water.
Het merk: Kokki Djawa Boemboe (Indonesisch) en dan heb je daarvan twee soorten:
- Gado Gado speciaal
- Sate speciaal
Gado Gado Speciaal is ook van pinda's gemaakt, het bevat alleen geen uitjes en prei zoals bij de satesaus.
17 jan 2012
Aanvulling op de walnotencake
Ik heb het recept van de walnotencake (2011) gebruikt, maar de cacao vervangen door carobe-poeder.
Dit kun je kopen in een reformwinkel. Het wordt ook gebruikt bij kinderen met een allergie voor cacao.
Het is minder sterk van smaak, zoeter en minder machtig.
Het proberen waard!
Rakker en mijn weblog
Zelfs onze hond, Rakker, vind mijn weblog interresant.
Hij kijkt even of er ook recepten op staan voor hondenkoekjes zonder E-nummers!!
Helaas heb ik die nog niet uitgeprobeerd, maar ze zullen er vast nog weleens op komen, Rakker. Hou het maar in de gaten!
11 jan 2012
Rundvleesstoof, Indisch gekruid
Ik heb dit recept van iemand overgenomen, wat aangepast en uitgeprobeerd, en het smaakte goed.
Alleen omdat ik een prikkelbare darm heb, kreeg ik een dag later erge krampen, omdat er uien in het recept zitten en daar kan ik niet tegen.
400 gram runderstoofvlees (kleingesneden)
2 uien
1 eetl. olie
2 dikke tenen knoflook, gesnipperd
2 theel. komijn
1 theel. gemberpoeder
1 theel. kardemon
1 blikje tomatenpuree (70 gram)
150 ml yoghurt (kwark kan ook)
scheutje water
100 gram diepvriesdoperwten (of 1 rode paprika)
verse koriander
- Verwarm de olie en bak de uien en de knoflook.
- Voeg het vlees en de kruiden toe en bak het om en om, op hoog vuur.
Is het vlees dichtgeschroeid aan alle kanten, dan zet je het vuur lager.
- Doe de tomatenpuree in de pan samen met 1 eetlepel yoghurt. Roer het goed door het vlees, voeg beetje bij beetje de rest van de yoghurt toe. Zet het vuur laag en laat het zeker 3 uur, tot je merkt dat het vlees uit elkaar valt, op laag vuur pruttelen. Af en toe roeren.
- Als de saus te veel inkookt, voeg je af en toe een beetje water toe.
- Doe de laatste 10 minuten de doperwten (of de paprika) erbij. Doperwten gaan erin voor het kleureffect.
- Bestrooi het mengsel met zout en peper.
- Lekker met rijst.
Als je geen doperwten of paprika hebt kun je ze ook gerust weglaten.
Ik had nog een restje rode kool over en die erbij gegeten.
Tip: Je kunt er ook nog roergebakken chinese kool bij doen.
Alleen omdat ik een prikkelbare darm heb, kreeg ik een dag later erge krampen, omdat er uien in het recept zitten en daar kan ik niet tegen.
400 gram runderstoofvlees (kleingesneden)
2 uien
1 eetl. olie
2 dikke tenen knoflook, gesnipperd
2 theel. komijn
1 theel. gemberpoeder
1 theel. kardemon
1 blikje tomatenpuree (70 gram)
150 ml yoghurt (kwark kan ook)
scheutje water
100 gram diepvriesdoperwten (of 1 rode paprika)
verse koriander
- Verwarm de olie en bak de uien en de knoflook.
- Voeg het vlees en de kruiden toe en bak het om en om, op hoog vuur.
Is het vlees dichtgeschroeid aan alle kanten, dan zet je het vuur lager.
- Doe de tomatenpuree in de pan samen met 1 eetlepel yoghurt. Roer het goed door het vlees, voeg beetje bij beetje de rest van de yoghurt toe. Zet het vuur laag en laat het zeker 3 uur, tot je merkt dat het vlees uit elkaar valt, op laag vuur pruttelen. Af en toe roeren.
- Als de saus te veel inkookt, voeg je af en toe een beetje water toe.
- Doe de laatste 10 minuten de doperwten (of de paprika) erbij. Doperwten gaan erin voor het kleureffect.
- Bestrooi het mengsel met zout en peper.
- Lekker met rijst.
Als je geen doperwten of paprika hebt kun je ze ook gerust weglaten.
Ik had nog een restje rode kool over en die erbij gegeten.
Tip: Je kunt er ook nog roergebakken chinese kool bij doen.
2 jan 2012
Dekselvlaai met appel
In Limburg is een vlaai feitelijk een bodem van gistdeeg met daarop een laag fruit en verder niks. Gebakken met de oogst aan kersen, pruimen, appels en peren uit de fruitweides.
Je kunt de appel dus vervangen door ander fruit.
snufje zout
- Roer de gist, de suiker, zout en boter door de bloem.
- Vervolgens de ei en de melk toevoegen.
- Strooi paneermeel of verkruimelde beschuiten op de bodem, hierover gaat het appel-sultanarozijnen.
Maak van de overgebleven vlaaideeg bolletjes, bestrooi die met suiker en kaneel en bak ze een kwartier in de nog hete oven: suikerbolletjes.
Je kunt de appel dus vervangen door ander fruit.
Omdat ik een hekel heb aan het kneden van gistdeeg, heb ik het deeg in de broodmachine laten kneden en rijzen, wat prima gaat.
150 gram rozijnen
7 gram gedroogde gist
30 gram suiker
30 gram suiker
50 gram boter
400 gram bloem
400 gram bloem
1 ei
2 dl melk
750 gram appels
- Was de rozijnen en laat ze wellen in water, daarna laten uitlekken in een zeef.
- Vervolgens de ei en de melk toevoegen.
- Kneed het deeg en laat afgedekt met een doek het een uur rijzen op een warme plek.
- Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snijd ze in partjes en zet ze op met een bodempje water en wat suiker. Laat ze pruttelen totdat ze wat zachter zijn; laten uitlekken in een zeef en vermengen met de rozijnen.
- Rol tweederde van het deeg uit tot een ronde lap en bekleed er een ingevette vlaaivorm mee.
- Het over de rand hangende deeg eraf knippen of met de deegroller eraf rollen.
- Prik de deegbodem in met een vork.
- Voor het deksel de rest van het deeg dun uitrollen tot een ronde lap, groter dan de vorm.- Strooi paneermeel of verkruimelde beschuiten op de bodem, hierover gaat het appel-sultanarozijnen.
- Maak de deegrand van de vlaai nat. Leg het deksel erop, druk de rand vast en rol het overhangende deeg er weer af of knip het eraf.
- Strijk een losgeklopt ei over het deksel, plus wat suiker.
- Knip jet deksel met een schaar hier en daar in, zodat hitte en stoom kan ontsnappen.
- Nog even laten narijzenen dan ongeveer een half uur in de voorverwarmde oven op 220 graden, bakken.Maak van de overgebleven vlaaideeg bolletjes, bestrooi die met suiker en kaneel en bak ze een kwartier in de nog hete oven: suikerbolletjes.
Gevulde boterkoek met abrikozen
Deze boterkoek is weer eens wat anders dan een gewone boterkoek. En bovendien nog gezonder ook!
Ik heb de hoeveelheid suiker zelf verminderd naar 75 gram, dat was nog zoet genoeg.
175 gram (palm)suiker
250 gram bloem
100 gram gewelde abrikozen
225 gram koude boter
1 eetlepel water
1 eetlepel melk
evt wat amandelschaafsel
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Meng de bloem en suiker.
- Snijd de boter in stukjes. Doe de boter op het mengsel van suiker en bloem en kneed dit met een koele hand tot een stevig mengsel.
- Snijd of knip de abrikozen fijn en doe er evt wat amandelschaafsel bij en een eetl water.
- Vet de boterkoekvorm in met boter.
- Bedek de bodem met de helft van het deegmengsel.
- Doe dan het abrikozenmengsel erop en daarna de rest van het deegmengsel eroverheen.
- Druk de randen stevig aan.
- Bestrijk de bovenkant met melk en teken daarna met een mes een ruitpatroon op de bovenkant.
- Bak vervolgens de boterkoek in ongeveer 15-20 minuten goudbruin en gaar.
- Neem de boterkoek uit de oven. Laat deze afkoelen en snijd deze voor het opdienen in puntjes.
Eet smakelijk!
Ik heb de hoeveelheid suiker zelf verminderd naar 75 gram, dat was nog zoet genoeg.
175 gram (palm)suiker
250 gram bloem
100 gram gewelde abrikozen
225 gram koude boter
1 eetlepel water
1 eetlepel melk
evt wat amandelschaafsel
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Meng de bloem en suiker.
- Snijd de boter in stukjes. Doe de boter op het mengsel van suiker en bloem en kneed dit met een koele hand tot een stevig mengsel.
- Snijd of knip de abrikozen fijn en doe er evt wat amandelschaafsel bij en een eetl water.
- Vet de boterkoekvorm in met boter.
- Bedek de bodem met de helft van het deegmengsel.
- Doe dan het abrikozenmengsel erop en daarna de rest van het deegmengsel eroverheen.
- Druk de randen stevig aan.
- Bestrijk de bovenkant met melk en teken daarna met een mes een ruitpatroon op de bovenkant.
- Bak vervolgens de boterkoek in ongeveer 15-20 minuten goudbruin en gaar.
- Neem de boterkoek uit de oven. Laat deze afkoelen en snijd deze voor het opdienen in puntjes.
Eet smakelijk!
Abonneren op:
Posts (Atom)